Informacijska točka Europe Direct Pomurje; Občina Gornja Radgona; PORA, razvojna agencija Gornja Radgona ter Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona so v četrtek, 28. septembra, pripravili dogodek, namenjen praznovanju 30. obletnice enotnega trga EU.

Dogodek se je pričel z otvoritvijo razstave, ki prikazuje informacije in grafike o evropskem notranjem trgu, ki je bil vzpostavljen 1. januarja 1993 in ki je v Evropski uniji vzpostavil prost pretok blaga, kapitala, ljudi in storitev.

Razstavo sta otvorili Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Jerneja Jug Jerše, ter Županja Občine Gornja Radgona, Urška Mauko Tuš, ki sta poudarili pomen notranjega trga tako za Evropo kot za Slovenijo, Pomurje ter Občino Gornja Radgona. Z glasbenima točkama sta otvoritev popestrili tudi Mila in Mara, učenki Osnovne šole Gornja Radgona. Otvoritve razstave se je udeležil tudi predstavnik sosednje avstrijske Radgone Walter Rauch, državni poslanec na Dunaju.

V drugem delu dopoldneva je bila na sporedu okrogla miza na temo čezmejnega sodelovanja, v kateri so sodelovali Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Jerneja Jug Jerše, direktor Razvojne agencije PORA Gornja Radgona, dr. Milan Svetec, ter Poveljnik Civilne zaščite Gornja Radgona, Marko Šajnovič.

Osrednji gostje so govorili o vlogi Evropske unije pri spodbujanju in financiranju čezmejnih projektov med Slovenijo in sosednjimi državami ter pri krepitvi regionalne stabilnosti; o tem kako lahko Evropska komisija pomaga pri reševanju konkretnih težav in potreb v Sloveniji in okoliških državah; o glavnih ovirah ter izzivih za čezmejno sodelovanje; o prihodnosti čezmejnega sodelovanja v pomurski regiji ter o tem, kako slovenska civilna zaščita sodeluje s sosednjimi regijami in državami pri načrtovanju in usklajevanju ukrepov v primeru kriznih situacij ter s katerimi izzivi se srečujejo pri izvajanju čezmejnih operacij v primeru naravnih nesreč ali drugih izrednih dogodkov.

V sklopu razprave so osrednji gostje govorili tudi o tem, kako spodbuditi državljane, da se vključijo v čezmejne projekte in aktivnosti, ter o tem, kako lahko posamezniki in lokalne skupnosti prispevajo k čezmejnemu sodelovanju.

Razstavo o enotnem trgu si lahko do konca leta ogledate na obrežju reke Mure na lesenem paviljonu v Gornji Radgoni.

 

Članki o otvoritvi razstave: