Hrana izraža našo povezanost z zemljo. Vsak grižljaj vsebuje življenje sonca in zemlje.

Projekt »Jem lokalno« celovito rešuje problem zdravega prehranjevanja. »Jem lokalno« pomeni jem zdravo hrano, jem ekološko pridelano hrano, jem pravilno pripravljeno hrano. Osveščanje in vzgoja se začne že pri najmlajših.

Z organizacijo strokovnih usposabljanj ter s prenosom dobrih praks zagotavljamo podporo ekološkemu kmetovanju, dopolnilnim in drugim dejavnostim na kmetijah ter razvijamo mrežo lokalne oskrbe s hrano, ki bo kot modelni vzorec pripomogla k razvoju in promociji lokalne oskrbe z zdravo hrano na drugih območjih, kar je eden od strateških ciljev države.

Ciljna skupina so predšolski otroci, ki obiskujejo vrtec Manka Golarja Gornja Radgona, učenci Osnovne šole Gornja Radgona in Osnovne šole dr. Antona Trstenjaka, njihovi starši, učitelji, kuharsko osebje in vodje prehrane. Projekt hkrati namenja posebno pozornost tudi eko in lokalnim pridelovalcem hrane, kot potencialnim dobaviteljem hrane, pri čemer se posredno spodbuja uvajanje okolju prijazne kmetijske prakse.

Cilji projekta usposobljeno vodstvo prehrane za zdravo pripravo jedilnikov v zavodih, dvig konkurenčnosti enot kmetijskih gospodarstev na specializiranih trgih (šole, vrtci), višja kvaliteta produktov, promocija ekološko in lokalno pridelane hrane na našem območju in širše.

Aktivnosti v našem projektu so številne, med drugim tudi izvedba skupnega zelenega javnega naročila na področju dobave živil za tri občinske javne institucije, delavnice za kuharsko osebje in vodje prehrane, delavnice za starše in kreativne interaktivne delavnice za otroke. Projekt bo trajal dve leti, zaključek bo v letu 2013.

Izvajanje teoretičnih delavnic in praktičnih treningov priprave zdravih jedi za zaposlene

Šolsko leto je v že polnem zamahu, naš projekt pa je na polovici izvajanja aktivnosti.

V šolskem letu 2011/2012 je Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota v sklopu projekta izvedel sedem delavnic strokovnega usposabljanja kuharjev in organizatorjev prehrane v osnovni šoli Gornja Radgona in osnovni šoli dr. Antona Trstenjaka Negova ter vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona. Teme delavnic so bile različne, kot so vloga in pomen lokalno pridelanih živil v vzgojno izobraževalnih ustanovah, zdrava prehrana šolskega otroka in smernice, načrtovanje jedilnikov ter praktične vaje priprave le teh z živili iz lokalnega okolja, diete pri otrocih in šolarjih ter njihove izpeljave in končno prepoznavanje in odpravljanje najpogostejših tveganj pri pripravi hrane (HACCP). Delavnice so bile s strani obeh osnovnih šol in vrtca zelo dobro obiskane, udeleženci pa so bili zadovoljni s pridobljenim znanjem. Na delavnicah smo imeli čast prisluhniti gospe prim.mag. Branislavi Belović, dr. med., priznani strokovnjakinji in specialistki socialne medicine, avtorici inovativnih programov promocije zdravja in mnogih priročnikov za kuharje, ki je s svojim pristopom in predavanjem navdušila vse prisotne.

image

V tem času je bila izvedena tudi delavnica o pomenu zelenega javnega naročanja s strani Evropskega pravnega centra, ki je bil izbran za izvajalca javnega naročila in bo s svojimi strokovnjaki, ki so po večini pravniki, vodil celotno proceduro javnega naročila nabave živil tako klasičnih kot lokalnih živil iz ekološke proizvodnje.

V projektu smo nabavili nekaj koristne opreme, ki jih posamezna vzgojno izobraževalna institucija potrebuje. Osnovna šola Gornja Radgona in Vrtec Manka Golarja sta bogatejša za novi parno-konvekcijski pečici. O tej novi pridobitvi pravi gospa Vera Vrbančič, organizatorka šolske prehrane v OŠ Gornja Radgona, naslednje: »Šolsko leto 2012-2013 smo v naši šolski kuhinji začeli z novo, pomembno pridobitvijo. S pomočjo razvojne agencije PORA iz Gornje Radgone in Občine Gornja Radgona smo dobili novo parno- konvekcisjko pečico za pripravo jedi. Glede na veliko število obrokov, ki jih pripravljamo, smo do sedaj bili omejeni glede načina priprave živil. Nova pečica nam omogoča, da pripravljamo živila brez klasičnega cvrenja v velikih količinah olja, lažje pripravimo različne vrste rib, živila lahko dušimo, pa tudi sladice, pripravljene v šolski kuhinji bodo odslej večkrat na jedilniku. Tako bodo jedi pripravljene na bolj zdrav način. Naše kuharice so v mesecu septembru preizkusile vse kar pečica ponuja. Potrudili se bomo, da bodo obroki pestri in uravnoteženi, predvsem pa, da bodo naši učenci zadovoljni.« Verjamemo, da so tudi kuharice v Vrtcu Manka Golarja zadovoljne in da naši otroci užijejo kvalitetnejše pripravljeno hrano.

V mesecu oktobru so potekale delavnice, ki smo jih naslovili Treningi priprave zdravih jedi. To je sklop štirih delavnic, na katerih so pripravljali jedi po smernicah zdrave prehrane v vzgojno izobraževalnih ustanovah. Delavnice je vodil in usmerjal kuhar g. Jaka Polajžer, organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu, ki ima večletne izkušnje pri izvajanju praktičnih delavnic priprave jedi v okviru projekta Živimo zdravo in izobraževanj kuharjev zaposlenih v šolah in vrtcih. Obenem je tudi član Elektroluxove profesionalne kuharske akademije in član Društva kuharjev Slovenije. Torej, dovolj referenc, da lahko z zadovoljstvom trdimo, da nas je naučil kaj iz svoje dolgoletne prakse in številnih kuharskih izkušenj. Delavnice so potekale v šolskih kuhinjah. Na delavnicah so kuharice in kuharji pripravljali odlične zdrave dobrote, od namazov in glavnih jedi do sladic, ob upoštevanju posameznih diet ter ohranjanju zdravega v posameznih živilih.

image

Za šolo dr. Antona Trstenjaka Negova smo nabavili solatni bife. Prvi odzivi so že vidni, pravi ravnateljica šole, gospa Slavica Trstenjak: »Dobili smo možnost, da si otroci sami vzamejo želeno količino solate, tako da potem to tudi pojedo. Opažamo, da otroci pojedo več sveže zelenjave ter solat, kar je naša prva prioriteta, hkrati pa je posledično manj odpada.«

Izvajanje teoretičnih in praktičnih delavnic priprave zdravih jedi za starše in kreativne delavnice za otroke

…in projekt se je nadaljeval tudi v leto 2013. Tako smo v prvih mesecih tega leta izvedli vrsto teoretičnih delavnic za starše, ki so jih izvajali predavatelji iz Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota, in ki so poskušali približati pomen zdravega prehranjevanje šolajočih otrok. Obisk delavnic s strani staršev je bil manj dobro obiskan, kar je nerazumljivo, saj je zdrava prehrana podlaga za uspešen duševni in fizični razvoj otroka in prav bi bilo, da prenašamo starši to znanje tudi na otroke. Konec koncev so otroci naše največje bogastvo, a ne?

Kot v prvem delu projekta, smo izvedli tudi praktični del, kjer je kuhar Jaka Polajžer prikazal zdravo pripravo živil, ki jih lahko z nepravilno obdelavo in kuho povsem uničimo ali jih naredimo celo škodljive. Na koncu vsake delavnice je bila tudi pokušina pripravljenih jedi. Vse delavnice, tako teoretične kot praktične so potekale na vseh treh javnih institucijah, tako da so se lahko delavnic udeležili tudi starši iz bolj oddaljenih krajev.

Vzporedno so potekale tudi kreativne interaktivne delavnice za otroke, na katerih so si otroci nižjih razredov pripravljali »svoj zajtrk«, višji razredi pa so pripravljali napitke in sadne solate iz lokalno pridelanega sadja in zelenjave. Najmlajši so ob tej »igri« uživali. Pripravljali so namaze, in kar je še bolj pomembno, »svoj zajtrk« so z veseljem tudi pojedli! Upamo, da bodo to »igro« čim večkrat ponovili in tako naučili otroke, kako pomemben je jutranji obrok, ki si ga lahko naredijo tudi sami. Je primer dobre prakse tudi za v bodoče, saj si je končno potrebno določiti prioritete, kaj želimo otroke naučiti poleg »uradnega znanja« in če tak uk žanje uspehe, bi ga bilo potrebno večkrat ponavljati.

Vse tri inštitucije so tudi vzgojne institucije, kar pomeni, da morajo tudi vzgajati. Naš projekt je bil priložnost, da obe šoli in vrtec izkoristijo zunanje strokovnjake ter si izboljšajo standard ponudbe. Koliko in kako so to znale izkoristiti, je njihova prednost.

Verjamemo, da bodo ravnatelji, organizatorji prehrane, kuharji in starši sprejeli pomembnost zdravega prehranjevanja ter nov način razmišljanja o hrani in prehranjevanju, in da se bodo osnovna pravila priprave zdrave hrane tudi upoštevala ter vključevala v konvencionalne, klasične obroke.

Dober glas seže v deveto vas, kar nedvomno drži, saj so odzivi na projekt zelo pozitivni in dober zgled za ostale javne institucije v občini, ki delujejo v dobrobit človeka in njegovega zdravja.

Informacije o projektu so na voljo na javnem zavodu PORA Gornja Radgona (info@pora-gr.si), na spletni strani zavoda (www.pora-gr.si) in na spletni strani Občine Gornja Radgona (www.gor-radgona.si). 

Projekti v izvedbi